Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: yedi uyurlar

Efes Antik Kenti Efes Harabeleri

Kültür Tatili Planlayanlara Efes’te Gezilesi Yerler

Yaz tatilinde yapılabilecek çeşitli aktiviteler var. Tatile gitmek bunlardan birisi, ama tatil sadece deniz-kum-güneş üçlüsünden oluşmuyor. Doğayı keşfedebilir, akrabalar ile vakit geçirebilir veya Efes‘te bir kültür gezisi yapabilirsiniz.

Efes Antik Kenti başlı başına bir mekan değil, adı üstünde bir kent. Kendisi kadar tarihi yapılardan ve kalıntılarından oluşuyor, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Efes’e gitmek planlarınız arasındaysa, bu yazıya göz atarak nereleri gezebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olun.

Artemis Tapınağı – Efes’te Yedinci Harika

Başlıktan da anlayabilirsiniz, bu yapı Dünyanın Yedi Harikası’ndan birisi. 2015 yılında Efes Antik Kenti‘nin Dünya Mirasları listesine eklenmesini sağlayan Artemis Tapınağı, gezilecek yerler listesinde ilk sırayı alıyor.

Efes Antik Kenti Artemis Tapınağı

Bu yapı tamamen mermerden yapılmış olmasıyla da biliniyor. Antik zamanın mermerden inşa edilen ilk yapıtı olan Artemis Tapınağı’nın kalıntılarını ziyaret ettiğinizde, 27 asırlık mermerler üstünde yürümenin nasıl bir şey olduğunu hissedin.

Ay tanrıçası Artemis’in adını taşıyan bu tapınağın günümüze yalnızca harabeleri kalmış olsa da, tarih bilimciler M.Ö. 7-6. yüzyıllarda bu yapının üç kere değiştiğini söylüyor.

Artemis Tapınağı ilk inşa edildiğinde, bir tapınak olarak bile anılmıyordu – bir sunaktı, adakhaneydi. Sonraki yapılanmasında üstüne tapınak eklendi ve Artemis Tapınağı olarak anılmaya başlandı. Bir yangın kazasından sonra ise restorasyonu yapıldığı söyleniyor.

Ashâb-ı Kehf Mağarası

Bizans döneminde kilise haline getirilen ve Yedi Uyurlar Mağarası olarak da bilinen bu mağaralar, adını halkın putperest inançlarını reddeden yedi gencin hikayesinden alıyor. Hikayeleri kadar mağaranın kendisi de “mucizevi”.

Ashab-ı Kehf Mağarası Efes Harabeleri

Efes‘te hala azametini koruyan kilisenin duvarlarında, mezarların üstünde orada uyuyan yedi gencin hikayesine atıfta bulunuyor. Mucizevi olayların ev sahibi Ashâb-ı Kehf Mağarası oldukça ziyaret edilesi duruyor.

Rivayete göre bu gençler, halkın putperest düşünceli rejimine karşı çıkmış ve idam cezasına çarptırılmıştır. Cezadan kaçan gençler bir mağaraya sığınmış, sonrasında uzun bir uykuya dalmışlar. Mağaraya gönderilen askerler şaşkınlık içinde geri dönmüş ve bu mağaranın taşla kapatılması emredilmiş.

Mağaranın ağzının arsa sahibi tarafından açtırılmasıyla uyandıklarında aradan 200 yıl geçmiş. Gençlerden biri şehre ekmek almaya gönderilmiş. Fakat 200 yıl öncesine ait paralarla alışveriş yapmaya çalıştıkları için Psikopos karşısına çıkarılmışlar. Hikayelerini dinledikten sonra Psikopos, bu olayın bir mucize olduğu kanaatine varmış.

Efes Harabeleri Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi

Burası günümüzde bir mabet, ibadethane olarak işlev görüyor. Bu ev özellikle Hz. İsa’ya doğum yapan bakir anne Hz. Meryem‘in doğduğu ve hayatının sonuna kadar yaşadığı yer olmasıyla biliniyor. Meryem Ana Evi her yıl hem Müslümanlar, hem de Hristiyanlar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Mabedin dışında ayrıca Meryem Ana‘yı simgeleyen bir heykel, herkesin iyi niyetlerini bıraktığı dilek duvarı ve inanılmaz şifalı güçlere sahip olduğu söylenen bir su kuyusu var. Böylesine kutsal bir yeri ziyaret ederseniz, en iyi dileklerinizi bir kağıda yazmayı unutmayın.

Efes Antik Kenti İsa Bey Cami

İsa Bey Camii

Her ne kadar antik dönemin bir eseri olmasa da, Efes Antik Kenti‘nin bir parçası olan İsa Bey Camii ilgi çekici. Adını aldığı Aydınoğlu İsa Bey tarafından 1375 yılında yaptırılan bu camii, Anadolu döneminin bilinen en eski eserlerinden birisi.

Anadolu Selçukluları’nın eşsiz çinileriyle adeta bir görsel şölen sunuyor. Minareleri ise geçmişte büyük depremlerden ötürü yıkılmış olsa da 1975 yılında yapılandırılarak yeniden kullanıma sunuldu.

Günümüzde hala ibadethanelik görevini yerine getiren İsa Bey Camii‘nin mermer işlemelerini dikkatli inceleyin. Geçmişten izler taşıyorlar.

Kaynaklar; Vikipedi’deki Efes ve ilgili sayfalar: [1] [2] [3] [4]

Resimler; Wikimedia Commons’dan: [Kapak resmi] [1] [2] [3] [4]

Yedi Uyuyanlar Efsanesi: Ahzab-ı Kehf’in Hikayesi

Dünyada bir çok inançta yer edinmiş, Türkiye’de dört dünyada toplam 33 tane uyuduklarına inanılan mağara bulunan Ashab-ı Kehf yani Yedi Uyuyanların hikayesi her dönemde mevcut olmuş. Kültürel bir hal almış ve bu günümüze kadar devam etmiştir.

 

Hikaye bir çok kaynakta farklı şekilde anlatılır. Temel olarak kendi toplumlarından, insanlarından kaçan 7 kişinin sığındıkları mağarada yüzyıllarca uyuması bu efsaneyi oluşturur. Dinlerde anlatılanların dışında yedi uyurların zaman zaman ortaya çıktığı ve o dönemlerde onlarla karşılaşan insanlar olduğu belirtilir. Ashab-ı Kehf’in birden fazla hikayesine karşın bu hikayenin ilk olarak Hindistan’ın Mahabharata Destanında yer aldığı belirtilir. Fakat tarihçiler, bu destanın Hristiyanlık’tan alındığı konusunda hemfikir.

 

Bugün bu inanışa ait en büyük mağaralardan birisi Türkiye’de Efes’te yer almaktadır. Hristiyan kültürüne ve kaynaklarına göre isimleri henüz net olarak kanıtlanmamış olsa da Maximilian, Lamblicus, Martinian, John, Dionysius, Exacustodianus ve Antoninus isimli yedi kişi, dönemlerinde putperest inançlarından doğan bazı uygulamalar sebebiyle kurban edilmek istenir. Buna karşı çıkan bu insanlar firar eder ve askerlerden kaçarak bir mağaraya sığınırlar. Bu mağara o dönemde Daha önce Hz Meryem’in de yaşadığı Efes Kenti yakınlarındadır. Peşlerinden takip eden askerler, bu 7 kişinin mağaraya girdiğini gördüğünde onları öldürmekle uğraşmak istemez ve mağaranın ağzını kayalar ile kapatarak onları orada ölüme terkeder. Burada kapalı kalan 7 kişi bir süre sonra uyuyarak ölümü bekler. Fakat 200 yıl sonra uyanırlar, mağaranın önünü kapatan kayalar aşınmış, yer değiştirmiş ve mağaranın önü açılmıştır. Uyanan bu yedi kişi 200 yıl geçtiğinden habersiz olarak dışarı çıkar fakat gördükleri karşısında şaşırırlar. Hristiyanlık hakim olmuştur, paralar ve kıyafetler farklıdır. Kendi dünyaları ile alakası olmayan bir dünya ile karşılaşmışlardır. O dönemde psikoposu bularak ona danışırlar ve psikopos bunun bir mucize olduğunu belirtir.

 

İlk mağaraya girdiklerinden bu yana mağaranın düzeni zamansal aşınma dışında içindeki yapıları korumayı başarmıştır. Efes’te Meryem Ana Evi ve Efes Antik Kenti’nin alt kısmında bulunan bu mağara bugün ücretsiz olarak ziyaretçilere açıktır. Tahribatın önlenmesi amacıyla etrafı tellerle çevrilmiştir ve ziyaretçiler tellerin arkasından incelemek durumundadır. Meryem Ana Evi gibi Efes ile bütünleşmiş bu yapıyı bütün ziyaretçilerin görmesi tavsiye edilir.

 

Fotoğraf kaynağı: http://seyahat.mynet.com/300-yillik-olumsuz-uykunun-hikayesi-yedi-uyurlar-1185718

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén