Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: Selçuk Müzesi

Alternatif Tatilde Zirvede: Efes

İzmir’in Selçuk kasabası yakınlarında yer alan Efes ilçesi, tarihi ve turistik açıdan ülkemizdeki en önemli yapı olması özelliğini taşıyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın Efes’te olması dünyada milyonlarca turistin ilgisini çekiyor.

M.Ö. 11 yüzyılda kurulan Efes’te kazılar 1895 yılından bu yana devam ediyor ve uzmanlar şehrin tamamen açığa çıkmasının 200 yıl daha sürebileceğini belirtiyor.

Hızlandırılmış Efes Kursu:

Selçuk Müzesi:

Efes’e giden yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı Selçuk Müzesi. Bu müzede İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren bulunan tüm materyaller ziyaretçilere açık. Bunların arasında en dikkat çekenler ise 37 adet göğüslü Tanrıça Artemis Efesya’ya ait iki heykel ve yunusun üzerine binmiş olan Eros’a ait heykel..

Artemis Tapınağı:

Antik Çağ’ın ilk mimarlık eseri olan Artemis Tapınağı’ndan geriye yalnızca tek bir sütun kalsa da dünyanın yedi harikasından biri olan bu kalıntıyı görmek size heyecanlandıracaktır.

Stadium:       

Efes’in güney bölümünde yer alan stadium ile antik çağdaki her törenin, atletik yarışmaların ve o dönemde olduğu gibi günümüzde de filmlerde sıkça gördüğümüz acımasız gladyatör dövüşlerinin yapıldığı alanı ziyaret edebilirsiniz.

St. John Kilisesi:

Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Ioannes’in mezarının üstüne yapılmış kilise de Efes Antik Kenti’nde bulunmaktadır.

Celsus Kütüphanesi:

Efes’in en iyi şekilde korunmuş olan yapısı ve aynı zamanda bir lahit olan Celsus Kütüphanesi’ni görebilir, eğer şanslıysanız kültür sanat etkinliklerine katılabilirsiniz.

Eski dönemin ihtişamını ve Antik Roma’nın dokusunu görmek istiyorsanız tatil seçeneklerinizin arasına Efes’i de almanızı şiddetle öneririz.

Fotoğraf kaynakları:

https://www.officefma.com/resource-center/

https://www.awesomestories.com/asset/view/Wonders-of-the-Ancient-World-Arson-at-the-Temple-of-Artemis

Efes Kazı Çalışmaları

Efes Harabeleri ile ilgili ilk kazı çalışmalarının amacı Artemis Tapınağı’nın bulunması idi. British Museum sponsorluğunda Mimar John Turtle Wood tarafından 1863 yılında başlayan kazı çalışmalarında Artemis Tapınağı’nın mermer kaplamalarına ancak 1869 yılında ulaşılabilmiş ancak umut edilen kalıntılara rastlanılamaması nedeniyle 1874 yılında çalışmalara ara verilmiştir.

Karl Mautner Ritter von Markhof  tarafından yapılan bağış ile 1895 yılında yeniden başlatılan kazı çalışmaları , Viyana Üniversitesi Klasik Arkeoloji Profesörü ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü İlk Başkanı olan Otto Benndorf önderliğinde yürütülmüştür. Bu dönemde bulunan eserler, Efes Kazı Çalışmaları’un Ephesos-Museum bölümünde yer almaktadır. 1906 yılından itibaren bulunan eserler ise Türkiye’de bırakılmıştır. Bu eserler İzmir Selçuk Müzesinde ve Efes Antik Kenti’nde yer almaktadır.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén