Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: efes gladyatör

Efes Antik Tiyatrosu: Bir Sanatın Doğuşu

Efes Antik Tiyatrosu günümüzde sanat tarihi açısından dünya çapında en önemli yapılardan birisi olarak kabul edilmektedir. Efes’te Panayır Dağı eteğinde yer alır. 65 sırası bulunan 25.000 kişi kapasiteli bu antik tiyatro günümüze kadar çok iyi bir şekilde muhafaza edilerek gelmiştir. Toplam 3 katlıdır. Her bir katı farklı dönemlerde, kentin zenginliği ve ihtişamıyla paralel olarak eklenmiştir. İmparator Neron I. yüzyılda bu tiyatronun 2. katını heykeller, oymalar ve çeşitli sanatsal yapılarla süsleterek dikmiştir. II. Yüzyılda ise Septimus Sevenus tiyatronun 3. katının inşasını sağlamıştır.

Günümüzde modern tiyatrolar ile kıyasladığımızda çok büyük bir izleyici kapasitesine sahip olan Efes Antik Tiyatrosu, o dönemde sanata verilen önemi gözler önüne seriyor. Sadece sanatsal aktiviteler için kullanılmamıştır. Aynı zamanda gladyatör dövüşleri buralarda sergilenmiştir.

Günümüzde yakın zamana kadar dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yapmış Efes Antik Tiyatrosu akustiği, sanatsal yapısı ve tarihi dokusu ile modern alanların dahi yetişemediği bir estetik sunmuştur. Fakat kısa bir süre önce buranın dokusunun bozulmaması, tarihi eserlere zarar verilmesini engellemek amacıyla konser etkinlikleri yapılmamaktadır.

Her yıl milyonlarca turist alan Efes’te hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olan Antik Tiyatro, sadece ülkemiz açısından değil uluslarası kültürde yer edinmiş, doğal güzelliği, sanatsal ve tarihi dokusu açısından mutlaka görülmesi gereken ender yapılardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Fotoğraf kaynağı: http://www.expresscevap.net/efes-antik-kenti-hangi-bolgededir-371529.html

Efes Antik Kent Tiyatrosu

Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve Anadolu’nun en büyük antik tiyatrosu unvanına sahip olan Efes Antik Tiyatrosu üç kademeden ve 65 sıradan oluşmaktadır. Sahne binası izleyici bölümünden tamamen ayrı olarak inşa edilmiştir. Erken çağlarda yapılan bu tiyatro roma zamanında genişletilerek kapasitesi arttırılmıştır. Başlarda bu tiyatro tek kademeli olarak inşa edilse de Efes kentinin ticari zenginliği ile büyümesinden ve görkeminin artmasından sonra tiyatroda onarılarak büyütülmüştü. Tiyatroda bulunan orkestra çukurunun kenarları büyütülerek buralar gladyatör dövüşlerine hazır hale getirilmişti. Üç katlı olarak bulunan sahneyi ayakta tutan mermer sütunlar bugün hala ayakta durmaktadır. Bodrum katının tamamen sağlam durduğu bu dönemde aynı zamanda akaçlama hendeğinin büyük bir bölümü açık olarak bulunmaktadır.

Efes Antik Kent Tiyatrosunun oturma bölümleri ince mermerler ile kaplanmıştır. Bu mermer kaplı oturma alanlarının bazıları kaba taşlar ile döşenirken bazı bölümleri ise horasan harcı ile kaplanmıştır. İki adet orta yolu bulunan tiyatronun orta yolu 7 ayak genişliğinde karşımıza çıkmaktadır. Orta yolun bu genişlik ile kapladığı alan sırtlıklar ile desteklenmiştir. Bunların günümüze kadar gelmiş olması son derece önemlidir. Tiyatronun sanatsal yapısı incelendiğinde Helenistik dönemin sanat anlayışı ve erken dönem sanat anlayışı hakkında bizlere önemli bilgiler vererek o zamanların kültürel anlayışını zihnimizde canlandırmamıza yardımcı olabilmektedir. Dünya tarihi açısından son derece önemli olan bu yapının aynı zamanda tarihi değerler açısından da son derece büyük önem taşımaktadır. Dünyanın her yerinden milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan bu tiyatroya Türkiye’den de oldukça ziyarette bulunulmaktadır. Doğal güzelliği, manzarası sanatsal ve tarihi açısı ile dikkat çekici bu yapı herkes tarafından görülmeye değer ender yapılardan biridir.

Fotoğraf kaynağı: http://www.toursce.com/turkey-tour/pamukkale-tour-from-izmir-cruise-port/

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén